Συστατικά
Για τη ζύμη
-
- 360γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
- 3γρ μαγιά
- Μια πρέζα ζάχαρη
- 3γρ αλάτι
- 41γρ ελαιόλαδο
- 236γρ νερό (ή περισσότερο ανάλογα με τις ανάγκες)
Γαρνιτούρες
- 250γρ μοτσαρέλα Taste&Smile τριμμένο τυρί
- 115g σάλτσα ντομάτας για πίτσα
- 20-25 φύλλα φρέσκου βασιλικού (προαιρετικά)
- Αποξηραμένη ρίγανη (προαιρετικά)
- Κόκκινες νιφάδες τσίλι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
1) Πάρτε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό σε ένα μπολ ανάμειξης. Ανακατέψτε καλά.
2) Προσθέστε το αλεύρι ολικής αλέσεως, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού.
3) Συνδέστε τον κάδο σε ένα μίξερ βάσης με το εξάρτημα γάντζου. Σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα ζυμώνουμε τη ζύμη. Αν ζυμώνετε με τα χέρια, τότε ανακατέψτε τα πάντα πολύ καλά και στη συνέχεια ζυμώστε για τουλάχιστον 8 έως 10 λεπτά.
4) Η ζύμη θα πρέπει να είναι λεία, εύπλαστη και μαλακή. Αν η ζύμη φαίνεται στεγνή, προσθέστε λίγο νερό κατά το ζύμωμα. Αν η ζύμη φαίνεται κολλώδης, πασπαλίστε με λίγο αλεύρι. Ανάλογα με την ποιότητα του αλεύρου, μπορείτε να προσθέσετε λιγότερο ή περισσότερο νερό.
5) Απλώστε λίγο νερό σε όλη τη ζύμη.
6) Σκεπάστε με ένα καπάκι ή μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για 45 λεπτά έως 1 ώρα ή μέχρι να αυξηθεί ο όγκος της και να διπλασιαστεί.
7) Ζυμώστε ξανά ελαφρά τη ζύμη και στη συνέχεια μπορείτε να φτιάξετε απευθείας πίτσες από αυτή. Ή μπορείτε να τις διατηρήσετε σκεπασμένες σε ένα σφιχτό κουτί ή ταψί. Απλώστε λίγο ελαιόλαδο σε όλη τη ζύμη πριν τις τοποθετήσετε στο κουτί.
Ανακάτεμα
1) Προθερμάνετε το φούρνο στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία για 15 έως 20 λεπτά (~250° C).
2) Βουτυρώστε ένα ταψί ή ένα δίσκο με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Πασπαλίστε με λίγο αλεύρι σε όλη την επιφάνεια.
3) Πάρτε μια μεσαία προς μεγάλη μπάλα ζύμης και πασπαλίστε με λίγο αλεύρι τη ζύμη.
4) Ανοίξτε σε μια λεπτή πίτσα που έχει πάχος 0,3 έως 0,5 εκατοστά.
5) Σηκώστε προσεκτικά και τοποθετήστε την πίτσα στο λαδωμένο ταψί ή δίσκο.
6) Απλώστε ένα λεπτό στρώμα λιωμένης ντομάτας ή σάλτσας ντομάτας.
7) Τώρα καλύψτε με μοτσαρέλα Taste&Smile
Ψήσιμο
1) Κρατήστε το ταψί της πίτσας στην κάτω σχάρα κοντά στο κάτω θερμαντικό στοιχείο. Αυτό βοηθά την πίτσα να αποκτήσει μια ωραία και τραγανή βάση. Χρησιμοποιήστε μόνο το κάτω θερμαντικό στοιχείο του φούρνου. Κρατήστε επίσης την υψηλότερη θερμοκρασία του φούρνου σας.
2) Ψήστε την πίτσα για 10 έως 15 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η βάση και να λιώσει και το τυρί.
3) Τοποθετήστε από πάνω μερικά σκισμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού.
4) Μπορείτε επίσης να προσθέσετε αποξηραμένη ρίγανη ή νιφάδες κόκκινου τσίλι αν θέλετε. Ρίξτε μερικά ντοματίνια κομμένα στην μέση πριν το σερβίρισμα.